Helmut NEWTON: influent, intrigant, controversat, provocator sadic și șocant

Text: Gabriela DOBOȘ

Numele acestui artist fotograf nu poate lăsa pe cineva indiferent. Unul dintre cei mai mari, poate cel mai influent fotograf al secolului trecut, printre rarele nume pe care le reţine publicul, Newton a fost un povestitor al suprarealismului  în imagini, fotografii cu un mare conţinut de dramă. Fotograf cu stil provocator, Helmut Newton era un observator viclean care a ilustrat fricile și dorințele omului, trasând de fiecare dată tușa unei decadențe sofisticate.

Helmut-Newton-01

Activitatea sa fotografică a depășit limitele a ceea ce societatea de la finele secolului trecut putea să îndure. Atras de reacțiile extreme și controversate – reacții care au oscilat între cea mai înaltă admirație până la stigmatizare – portretele, fotografie de modă, fotografia publicitară, nudurile, montajele și experimentele, în toate Newton a ilustrat femeia. „Newton a făcut din femeie un obiect de fantasme şi dominaţie. A pătrunde în universul său echivalează cu a intra într-un club foarte privat în care nuditatea domneşte aproape peste tot”, aprecia un critic francez. Femeia în obiectivul lui Helmut Newton, goală sau îmbrăcată, este puternică dar seducătoare, dominatoare dar şi intimidantă.

Nudurile sale gigantice, portrete ale unor femei mai întâi îmbrăcate şi apoi dezbrăcate, domină privirile vizitatorilor fascinaţi. Newton a fost un paparazzi dar nu al celebrităţilor – chiar dacă a fotografiat şi o serie de staruri – ci al fantasmelor noastre cotidiene.

O bună fotografie de modă trebuie să semene a orice dar nu a fotografie de modă. Poate fi ca un portret, ca o fotografie de vacanţă sau de ce nu să semene cu un clişeu de paparazzi„, spunea fotograful.

Era un artist care recunoştea sincer că adoră vulgaritatea: „Sunt atras de gustul prost, mult mai excitant decât aşa-zisul bun gust care nu este de fapt decât o normalizare a privirii noastre„.

În fotografiile sale regăsim un simţ al provocării ieşit din comun. Ceea ce nu le-a împiedicat pe unele manechine celebre – Kate Moss, Cindy Crawford sau Claudia Schiffer – să lucreze pentru el. Indiferente la  constrângeri, modelele râvneau să îi fotografieze pentru că ştiau că numele fotografului era un formidabil accelerator de carieră. De fiecare dată, Helmut Newton le punea în valoare sexualitatea, senzualitatea și alura dominantă.

Fotografia de modă implică haine sau, dupa cum le numeşte industria modei, “colecţii”. Însă croiul propriu-zis al creaţiilor vestimentare nu era subiectul principal al fotografiilor lui Helmut Newton. Imaginile sale transcendeau moda, devenind o proiecţie a propriilor sale gânduri, speranţe şi vise. Newton a transpus în imagini ceea ce puţini îndrăzneau pe atunci să gândească. Imaginile sale erau îmbibate de realitate, creativitatea lui inspirându-se din cotidian. Motivat de aprecierea corpului feminin şi de preferinţa inevitabilă pentru situaţiile riscante, Newton a contribuit, prin fotografia sa, la revoluţia sexuală din anii ’60-‘70, perioadă în care a dobândit notorietate. După Helmut Newton, întreaga lume a descoperit că este bine să şochezi în fotografia de modă, că tabu-urile atrag atenţia asupra unei colecţii şi că deplasarea sensului principal al imaginii de la haine la accesorii sau poziţii şocante nu este deloc dăunătoare colecţiei fotografiate. Dimpotrivă!

Întregul său portofoliu a revoluţionat atât lumea modei, cât şi pe cea a fotografiei, reuşind cu stil să le îmbine pe ambele. Fără Helmut Newton aceste două vaste domenii nu ar mai fi la fel.

Opera sa se regăseşte în cele mai importante muzee din lume. Surprinzător, având în vedere că cele mai multe dintre fotografiile sale au luat naştere cu scop comercial, iar el nu a încercat să ascundă acest lucru.

Sumo este un album titanic care îi poartă semnătura, titanic din toate punctele de vedere, un tribut de 480 de pagini adus celui mai influent, intrigant şi controversat artist fotograf al secolului XX. Albumul a bătut toate recordurile: greutate, dimensiuni şi preț de vânzare: 10.000 euro. A fost republicat într-o ediție mult mai accesibilă publicului.

Născut în anul 1920 în capitala europeană a avangardei fotografice, Berlin, Newton și-a petrecut o parte din adolescență în Singapore, tinerețea în Melbourne-Australia, iar cei mai prolifici ani ai carierei la Londra și Paris. A cunoscut consacrarea în 1961 sub antetul Vogue şi a fost fotograful preferat de Yves Saint-Laurent. S-a stins în anul 2004. Îi supraviețuiște soția, June Newton, fotograf cunoscut sub pseudonimul Alice Springs.

Reclame